Bell visar 60 tons dumper på Bauma

Bell visar 60 tons dumper på Bauma

21 mars 2016

På Bauma 2016 visas Bell Equipments 60-tons dumper B60E för första gången utanför Afrika. B60E inriktar sig på den delen av marknaden som tidigare endast använde tipptruckar.

Genom att använda sig av tekniken från de midjestyrda dumprarna har Bell tagit fram ett tipptrucksalternativ med 4-hjulsdrift och midjestyrning vilket ger maskinen Off-Road egenskaper traditionella tipptruckar inte har. Den effektiva drivlinan ger också betydligt lägre bränsleförbrukning än traditionella tipptruckar.

Under huven på B60E sitter en Mercedes Benz motor av senaste generation. Den har samma hytt som Bells övriga E-seriedumprar. Den största skillnaden ser man baktill. Bakaxeln är en 70-tons axel från Kessler Tyskland då Bell anser att det är det bästa som går att hitta på marknaden.

För att uppnå 60-tons kapacitet är korgen mycket bredare än på en traditionell midjestyrd dumper och liknar mer korgen på tipptruck. Teleskopcylindrar trycker upp korgen stegvis under tippning.

Även bakchassit är annorlunda gjort jämfört med midjestyrd dumper. Bakaxeln dämpas av gashydraulisk fjädring vilket ger en mjuk gång och bra förarkomfort.

B60E passar bra i arbete vid hårt underlag såsom vid gruvor och stenbrott. Men den typ av arbete där B60E verkligen får glänsa är körning i riktigt blött väder där man normalt stannar produktionen för tipptruckar. Bell har kört jämsides med tipptruckar på flera platser i Afrika där tipptruckarna fått ge upp pga. väder men B60E bara går och går. Man slipper även se till att marken är slät vid last- och tipplats, något som är ett måste med en traditionell tipptruck.

I övrigt har B60E samma spårvidd som en traditionell 60 tons tipptruck vilket göra att den kan arbeta sida vid sida med tipptruckar. Även höjden på korgen är ungefär densamma. De stora skillnaderna är produktiviteten och mångsidigheten i B60E. Den har även betydligt snävare svängradie och kan ta sig fram i brantare backar än tipptruckar.

Bell B60E planeras vara tillgänglig för den Europeiska marknaden tidigt 2017.

Länk till Cordestam Maskin

Visa alla nyheter