Cat C13B: Ny EU steg V-motor från Caterpillar blir starkare, snålare och mindre

Cat C13B: Ny EU steg V-motor från Caterpillar blir starkare, snålare och mindre

14 februari 2019

Pon Power presenterar Caterpillars nya uppgraderade dieselmotor C13B. Motorn riktar sig till maskinbyggare och är särskilt lämpad för mobila stenkrossar, borriggar, materialhanterare och andra typer av maskiner inom entreprenad, jordbruk, skogsbruk och industri.

Nya C13B är en del av Caterpillars kompletta motorserie och ersätter den tidigare modellen C13. Motorn är konstruerad för att uppfylla de gällande utsläppskraven enligt EU steg V. Den har samtidigt fått högre effekt, bättre vridmoment, lägre bränsleförbrukning och blivit mer kompakt.

– C13B matchar alla egenskaper som en maskinbyggare vill ha. Den är starkare, snålare och mindre än tidigare, säger Anders Larsson, affärsområdeschef för motorer inom industri, marin och järnväg vid Pon Power.

Motorn släpps nu officiellt på marknaden och går att beställa från första kvartalet 2019. Den premiärvisades redan vid Svenska Maskinmässan på Solvalla förra året. Intresset var stort redan då. Det finns ett stort behov av välbyggda motorer som uppfyller kraven för EU steg V för en mängd olika maskiner.

Ger närmare 600 hästkrafter

Cat C13B är en sexcylindrig tystgående dieselmotor på 12,5 liter. Den kommer i olika alternativ från 456 hästkrafter (340 kW) till 577 Hk (430 kW). Maximalt vridmoment i det mest kraftfulla utförandet är 2634 Nm. Bränsleförbrukningen är upp till sex procent lägre jämfört med tidigare.

Motorn bygger på en väl beprövad grundplattform med en konstruktion som vässats till marknadsledande prestanda. Den har även fått färre komponenter. Bland annat har EGR-kylaren tagits bort och efterbehandlingsutrustningen som kan placeras ovanpå motorn har gjorts mer kompakt. Dieselpartikelfilter är standard sedan tidigare.

Mindre motorer passar större maskiner

En av fördelarna med motorn är att den nya generationen är både stark och kompakt. Det matchar trenden med ”downsizing”.

– De flesta maskinbyggare sneglar alltmer på kompakta alternativ. Att kunna gå ner en motorstorlek, minska inbyggnadsmått, vikt och bränsleförbrukning men ändå bibehålla goda prestanda är oerhört intressant ur ett hållbarhetsperspektiv, berättar Anders Larsson.

– Därför är C13B ett verkligt intressant alternativ. De nya motorerna är så starka att det går att använda mindre motorstorlekar än tidigare. Nya C13B har ett högt förhållande när det gäller antal hästkrafter per liter, säger han.

Koncept med plug and play

C13B är moduluppbyggd. Motor, efterbehandling och DEF-tank säljs separat men motorn kan beställas komplett med påbyggd efterbehandlingsenhet och kylare som tillval. Det gör att arbetet blir väldigt enkelt för maskinbyggaren och ger stor valfrihet.

– Den påbyggda efterbehandlingsutrustningen gör att konstruktionsarbetet och inbyggnadstiden effektiviseras maximalt. Det leder till lägre utvecklings- och produktionskostnader, snabbare resultat och att man kommer fortare ut på marknaden. Det gör också att driftsäkerheten höjs.

Motorer upp till 32 liter

Pon erbjuder Caterpillars kompletta motorserie från 0,5 till 32 liters slagvolym.

– Det är en stor styrka att Caterpillar står för hela utbudet. Det finns få tillverkare om ens någon som kan erbjuda samma kompletta program, menar Anders Larsson.

– Dessutom är motorerna, tack vare konstruktionen mycket servicevänliga, Pon erbjuder ett rikstäckande servicenätverk som borgar för en snabb reservdelsförsörjning och service. Våra tekniker är välutbildade och kan ta hand om hela motorprogrammet. Som kund och användare omfattas man av ett helhetsperspektiv och det innebär en stor trygghet.

Successivt införande

Cat C13B har genomgått omfattande fälttester och labbtester för att försäkra kvalitet och högsta driftsäkerhet.

Motorerna går att beställa från första kvartalet 2019 och de första leveranserna sker efter sommaren.

Visa alla nyheter