DAF hjälper stormarknadsjätten Jardin Albert Heijn elektrifiera transportverksamheten

Albert Heijn-transportörerna Simon Loos och Peter Appel Transport är redo att använda ellastbilar från DAF för leveranser till stormarknader.

DAF hjälper stormarknadsjätten Jardin Albert Heijn elektrifiera transportverksamheten

21 februari 2019

DAF Trucks hjälper den nederländska stormarknadskedjan Albert Heijn att leverera elektriskt till sina butiker. De har överlämnat de första ellastbilarna till Albert Heijn-transportörerna Simon Loos och Peter Appel Transport. Det är början på ett långsiktigt test där tre ellastbilar och två pluginhybridlastbilar ingår. De sistnämnda är de första i Europa.

Albert Heijn har över 1 000 stormarknader i Nederländerna, Belgien och Tyskland. 2014 undertecknade de ”Green Deal for Zero Emission City Logistics”, som är ett initiativ där leverantörer, tekniker och myndigheter ingår för att tillsammans undersöka hur man så snabbt som möjligt kan komma nära målet på leveranser utan utsläpp i stadsområden till 2025. För Albert Heijn, DAF, Simon Loos, Peter Appel Transport och TNO (Netherlands Organisation for Applied Scientific Research) ger det här testet insikt i hur övergången till leveranser utan utsläpp kan ske.

Det bästa av två världarTre batteridrivna ellastbilar (DAF CF Electric), två pluginhybridlastbilar (DAF CF Hybrid) och en snabbladdningsinfrastruktur från VDL ingår i testet. CF Electric har en räckvidd på cirka 10 mil vid eldrift. CF Hybrid med E-Power Technology från VDL är det bästa av två världar: eldrift i stadsmiljö (räckvidd upp till 5 mil) och effektiv och ren körning utför stadsmiljöer tack vare den senaste dieseltekniken från DAF.

AnalysVåra partners har för avsikt att samla in så mycket information som möjligt om de tekniska, operativa, ekonomiska och organisatoriska aspekter som ingår i att göra leveranser utan utsläpp till stormarknader. TNO kommer att analysera resultatet av testprojektet med avsikt att upprätta en strategi för implementering av leveranser utan utsläpp till stormarknader inom en snar framtid.

Leveranser utan utsläppTestet av de fullständigt elektriska CF Electric-lastbilarna kommer inledningsvis att vara begränsat till transporter mellan distributionscentret i Zaandam och stormarknaderna i Amsterdam. Med pluginhybridlastbilarna kan Albert Heijn även leverera till butiker längre bort från Zaandam utan några utsläpp. Lastbilsbatterierna kommer att laddas mellan transporterna på en laddningsstation vid Albert Heijns distributionscenter i Zaandam.

 

Visa alla nyheter