Driftsäkerhet och bränsle avgör maskinval

Hitachi ZW220-6 i arbete. (Foto: Mats Thorner)  

Driftsäkerhet och bränsle avgör maskinval

28 februari 2019

Totalekonomi och bränsleförbrukning är det som avgör när Miljötekniska Konsult AB väljer hjullastare. Nu investerar företaget i sin andra maskin från Hitachi.

Företaget har sedan länge en 18 tons ZW220-6 från Hitachi. Maskinen levererades från Hitachis svenska generalagent, Delvator AB.

– Vi är mycket nöjda med totalkostnaderna för den här maskinen. En normaldag hanterar den omkring 2 000 ton och när man jämför bränsleförbrukningen med våra övriga lastare så är det till Hitachis fördel, säger företagets ägare Christer Westberg.

Även driftsäkerheten är en positiv erfarenhet, liksom hur servicen fungerar från Delvators auktoriserade verkstad i Örebro.

– Vi har haft otur med hjullastare av andra fabrikat som krävt återkommande reparationer för hundratusentals kronor. Det är utgifter som tär på både marginaler och humöret, säger han.

Christer Westberg har nu ytterligare en Hitachi som ska in i företagets maskinpark. Den är något större, det handlar om en 21 tons ZW250-6.

Miljötekniska arbetar inom ett brett kompetensområde. 12-14 personer jobbar för företaget och en del av verksamheten handlar om olika slags entreprenadarbeten som vägbyggnation, husgrunder, vatten och avlopp, enskilda avloppsanläggningar, dräneringar och mycket mera.

Huvudsysslan är dock asfaltstillverkning, samt tillverkning av bentonit- och solidifieringsblandningar. Produktionen utgår oftast från företagets mobila asfaltsverk som Christer Westberg benämner som ”högmobilt”.

– Vi ställer det på plats med blandarverk, oljetank och tillhörande maskiner på bara ett par timmar. Sedan är det i produktion. Det är vår styrka och ett alternativ till traditionella mobila och stationära asfaltsverk.

Miljötekniska blandar vanlig asfalt. Men även asfalt baserad på återanvänt och krossat asfaltsgranulat, som får ny inblandning av bitumen och därmed kan användas på nytt.

Förutom det mobila blandarverket består Miljötekniskas maskinpark av fem hjullastare och sex grävmaskiner upp till 28 ton.

Visa alla nyheter