Engcon lanserar lättare gaffelställ – ger bättre sikt och ökar lastvikten på grävmaskiner

GHH1200L  

Engcon lanserar lättare gaffelställ – ger bättre sikt och ökar lastvikten på grävmaskiner

12 mars 2019

Engcon lanserar nu en lättare version av sina hydrauliska gaffelställ. Detta innebär förbättrad tipplast samt ökad lastvikt för grävmaskiner i mediumklassen 6-12 ton.

Gaffelställ för grävmaskiner är ett allt mer populärt redskap och i kombination med en tiltrotator ökar nyttan markant. I många fall ersätter grävmaskinen en hjullastare eller truck då den kan lossa och lasta gods från lastbilar, lyfta pallar med gods på byggarbetsplatser, mm. Tack vare tiltrotatorn behöver inte grävmaskinen stå i samma plan som pallen som ska lyftas då det går att tilta och rotera gafflarna till rätt position. Det kräver heller inte samma utrymme som när en hjullastare eller truck ska lossa eller lasta då grävmaskinen kan stå på samma position och lossa och lasta.

– Med tanke på den ökade användningen av gaffelställ för grävmaskiner har vi även sett ett ökat behov av att anpassa dem för mindre grävmaskiner. För detta har vi utvecklat GHH1200L (Light), berättar Johan Johansson, konstruktör på Engcon.

Johan Johansson förklarar att fokusen på ökad lastvikt handlar både om kapacitet och säkerhet:

– Vårt nya gaffelställ är mer än 100 kg lättare än sin föregångare och det är en avsevärd skillnad för en grävmaskin som väger 6 ton och som nyttjar grävmaskinens fulla räckvidd. Förutom att nya gaffelstället är lättare så har även sikten förbättrats genom att ramen är lägre än föregångaren.

Engcons nya och lättare gaffelställ GHH1200L kommer byggas i två versioner. En med 2 900 kg maxlast och en version med 4 700 kg lastvikt. Båda beräknade med TP500 (maxlast 500 mm ut på gaffeln) och standardfäste QS45 men kan även beställas med andra infästningar. GHH1200L har hydraulisk styrning av gafflarna och är som standard förberett för den automatiska oljekopplingen EC-Oil.

Lansering sker i samband med mässan Bauma 2019 i München den 8-14 april, och kommer då att finnas för omgående beställning.

För mer info:

Visa alla nyheter