Fjärde generationens familjeföretag väljer Allisonutrustade fordon av många anledningar.

Björklunds Åkeri i Haninge har just utökat fordonsflottan med två betongblandare som utrustats med Allisons helautomatiska växellådor.

Fjärde generationens familjeföretag väljer Allisonutrustade fordon av många anledningar.

04 december 2017

Betongblandare med Allisons helautomatiska växellådor ur 3000-Series™ ger förbättrad manövrerbarhet och acceleration, förenklar förarrekryteringen och minskar underhållskostnaderna.

Björklunds Åkeri drivs idag av fjärde generationen åkeriägare. De har nyligen investerat i sina första Allisonutrustade anläggningsfordon av flera olika anledningar. De två betongblandarna har utrustats med helautomatiska växellådor ur 3000 Series™.

"Vi levererar i första hand inom stockholmsområdet där trafiken är intensiv, till byggarbetsplatser som oftast är väldigt trånga och svåra att nå," säger Robin Björklund som driver företagets flotta med 12 fordon tillsammans med sin bror. "Det ställer höga krav på manövrerbarheten och vi har upptäckt att det blir mycket enklare med en helautomatisk växellåda och styrande bakaxel att backa intill där som kunden vill ha betongen."

Bilarna är treaxliga Scania G320 med styrning på första och tredje axeln. De blev de första helautomaterna i åkeriets långa historia. Förutom förbättrad manövrerbarhet uppskattar man också Allisons kontinuerliga kraftöverföring utan kraftförluster i växlingsögonblicken. Det gör att bilen accelererar snabbare och lättare kan hänga med i den ryckiga stadstrafiken.

Dessutom är dagens förare inte så vana vid manuella växellådor längre. Björklund tror därför att helautomatiska växellådor även fungerar som ett bra rekryteringsargument: "Våra förare är mycket nöjda med de nya betongblandarna. De vill gärna köra just de bilarna och säger att jobbet blivit mycket roligare och lättare. Det är samma sak när vi behöver nyanställa förare. Då gäller det att kunna erbjuda något extra attraktivt. En Allison helautomatisk växellåda gör oss mer konkurrenskraftiga även ur den synpunkten."

Björklunds åkeri reparerar och underhåller till viss del sina bilar själva, men några underhållsjobb på betongblandarnas växellådor har man inte behövt göra. "Vi har visserligen inte haft bilarna längre än sedan maj, men vi räknar inte med att få några växellådsproblem i framtiden heller. Bara man sköter de planerade servicetillfällena skall det rulla på helt problemfritt. Det är ju faktiskt inte så mycket som kan gå sönder när det inte förekommer något kopplingsslitage," säger Björklund.

Robin Björklund fortsätter traditionen med det familjeägda åkeriet och låter ofta sina döttrar Kelly, 7 och Cathleen, 4 år, följa med sin pappa på jobbet. Han hoppas att de skall bli den femte generationen att driva familjeföretaget vidare så småningom.

 

Visa alla nyheter