Hiab lanserar en revolutionerande Cyklonoljetank för sina last- och skogskranmodeller - och höjer effektiviteten

Hiab lanserar en revolutionerande Cyklonoljetank för sina last- och skogskranmodeller - och höjer effektiviteten

08 januari 2018

Hiab, som ingår i Cargotec, har lanserat en revolutionerande ny oljetank med cyklonteknik som minskar oljeanvändning, vikt, utrymme och sänker driftskostnader.

Den patenterade tekniken, den första av sitt slag i branschen, introducerar en ny generation av effektiva hydrauloljetankar. Tanken har ett cyklonsystem för att avlägsna luft från hydrauloljan som leds tillbaka till tanken, vilket är upp till tio gånger effektivare än standardsystem.

Tekniken låter oljan cirkulera och filtreras oftare, så att storleken på tanken kan minskas väsentligt. Detta betyder att volymen olja som behövs också blir väsentligt lägre, plus att det lätta övertrycket i systemets utlopp förhindrar kavitation i oljepumpen vilket leder till längre livslängd för pumpen, oljan och hydraulsystemet.

"Vår nya cyklonoljetank är ett revolutionerande tillbehör vid lastbils- eller kranmonterade tillämpningar", förklarar Markus Sjöqvist, Hiab's Product Manager, Loader Crane Accessories. "Eftersom cyklonen avlägsnar luft från oljan upp till tio gånger effektivare kan vi arbeta med en mycket kompaktare oljetank. Så, exempelvis, i stället för en 250 eller 300 liters oljetank som man normalt finner på en standardlastbil med monterad last- eller skogskran, kan vi nu montera en 100 liters cyklontank. Denna reducerade storlek och vikt gör att lastbilen minskar sin bränsleförbrukning och sänker sitt CO2 utsläpp med upp till 600 kg per år. Den mindre tanken och den reducerade vikten medför även större lastkapacitet, plus fördelarna med lägre oljeanvändning på upp till 60 procent och ett mer hållbart hydraulsystem, vilket leder till lägre driftskostnader".

Cyklonoljetanken kan även monteras direkt på kranen och kommer att inkluderas i kranens garantipaket. Det högre inbyggnadsläget på kranen ger pumpen bättre driftsförhållanden, och monteringskostnaderna är lägre än för det lastbilsmonterade alternativet.

"Lägre vikt, volym och kostnader innebär högre lastkapacitet och högre rörelseresultat. Cyklontanktekniken fungerar med de flesta Hiab kranmodeller. Dessutom kan miljöfördelarna inte ignoreras av något företag som vill minska sitt avtryck på planeten i dessa klimatutsatta tider" sammanfattar Sjöqvist.

Länk till animation: https://youtu.be/UQOZURb63y8

För ytterligare information kontakta:
Markus Sjöqvist, Hiab's Product Manager, Loader Crane Accessories, tel: +46 70 663 5263, e-post: markus.sjoqvist@hiab.com
Kent Lindberg, Director, Loader Crane Accessories, Hiab, tel: +46 70 574 8132, e-post: kent.lindberg@hiab.com
Hanna-Kaisa Talvensaari, Senior Communications Manager, Hiab, tel: +358 40 758 1572, e-post: hanna-kaisa.talvensaari@hiab.com

Visa alla nyheter