Hiabs framgångsrika HiVisionTM - 18 månader efter första leveransen

Hiabs framgångsrika HiVisionTM - 18 månader efter första leveransen

23 augusti 2018

Hiab, som är en del av Cargotec, lanserade 2016 HiVision, ett revolutionerande nytt system för krandrift som fått stor betydelse för lasthanteringsbranschen. Nu, två år senare, har Hiab sålt kranar utrustade med HiVision i över tio länder och mottagit flera innovationspriser. Dessutom har styrsystemet godkänts av det europeiska fordonsbesiktningsföretaget Dekra och certifierats av TÜV Rheinland, en ledande internationell leverantör av tekniska tjänster.

HiVision är ett helt nytt sätt att tänka kring krankörning. Kranen manövreras med hjälp av kameror och 3D glasögon från lastbilshytten. Där sitter man bekvämt och säkert, och har perfekt överblick över arbetsområdet. Vid krankörning inom skogsbruket är det vanligt att sitta antingen i en sittnock eller en hytt som är monterad direkt på kranstommen. Arbetsstationen har varit oförändrad sedan sittnocken introducerades med Hiab-varumärket JONSERED 1961, även om arbetsmiljön blev bättre när Hiabs hytter kom i slutet av 1980-talet. Med lanseringen av HiVision på Bauma 2016 blev Hiab först i branschen med att presentera en ny innovativ lösning för att köra skogskranar som förbättrar säkerheten, ergonomin och produktiviteten.

"För oss handlade utvecklingen av HiVision hela tiden om att förbättra arbetsmiljön och säkerheten för operatörerna. Dessutom ville vi ha produktivitetsfördelar som skulle spara pengar i våra kunders verksamheter. Lösningen var radikal, men vi trodde på den eftersom den gjorde det möjligt att flytta operatören från en riskfylld miljö till den säkraste och mest bekväma arbetsmiljön under lastning, vilket är lastbilshytten. Viktbesparingen gör också att det går att ta mer nyttolast", säger Toni Ahvenlampi, produktchef för HiVision, Forestry and Recycling Cranes, Hiab.

Visa alla nyheter