Internationellt pris för depåbygge

Internationellt pris för depåbygge

03 februari 2016

Bygget av den nya tunnelbanedepån i Norsborg har i hård konkurrens vunnit pris för ”Outstanding Project of the Year 2015” som delas ut av International Tunnelling and Underground Space Association (ITA).

Bland ett hundratal tävlingsbidrag från hela världen valde den internationella juryn ut vinnare i nio kategorier. Att SL valt den strategiskt smarta platsen nära tunnelbanan och under mark bidrog enligt motiveringen till vinsten i kategorin ”Outstanding Project of the Year”.

Även innovationsförmåga i utformning och konstruktion samt förmåga att utveckla kostnadseffektiva lösningar och att minska störningar i stadsområden bedömdes.

– Projektet har lagt stor vikt vid planering och kommunikation och strävat efter att minimera störningar för de närboende. Exempelvis anpassade projektet sina sprängningar så att de inte sammanföll med den närliggande förskolans vilostunder, säger Stefan Lindqvist som är projektledare för Norsborgsdepån.

Under Eriksbergsåsen i Norsborg finns nu de tre underjordiska bergtunnlarna som Norsborgsdepån, och dess entreprenör Skanska, fått det internationella priset för. Sprängningarna pågick mellan 2013 och 2015. I depån som står klar 2017 kommer SL:s nya tunnelbanetåg för Röd linje att underhållas.

© Tidningen INSIKT 2016

Visa alla nyheter