SVAB lanserar Quantum – en ny plattform för styrsystem

Quantum-plattformen från SVAB knyter samman tekniken och erbjuder nya funktioner.

SVAB lanserar Quantum – en ny plattform för styrsystem

04 maj 2017

På årets MaskinExpo, den 18-20 maj, lanserar SVAB Hydraulik en ny generation plattform för styrsystem. Quantum-plattformen kombinerar styrelektronik, kommunikation, joysticks, sensorer och manöverventiler för att skapa funktioner som höjer effektiviteten på grävmaskiner.

I takt med att både maskiner, verktyg och styrsystem blir mer intelligenta ökar utmaningarna i att installera och hantera de olika systemen. Den nya konfigurerabara Quantum-plattformen från SVAB underlättar arbetet och erbjuder flera nya effektivitetshöjande funktioner.

– Med Quantum är det lättare än någonsin att kundanpassa styrsystemet med de funktioner maskintillverkaren, återförsäljaren eller slutkunden vill ha. Förutom att man som idag kan köpa till optioner till ett tiltrotatorstyrsystem, kommer man med den nya plattformen kunna köpa funktionspaket exempelvis hjulstyrning eller schaktbladsstyrning som helt fristående paket, säger Fredrik Eriksson, CEO på SVAB.

Fjärrsupport är en av basfunktionerna i Quantum-plattformen och ingår i alla funktionspaket. Med Quantum får återförsäljare tillgång till ett verktyg för att snabbt kunna support till sina kunder. Support kan även ges direkt från SVAB eller från en tiltrotatortillverkare, exempelvis Steelwrist, beroende på var i världen grävmaskinen befinner sig.

Quantum-plattformen kommer dessutom att kunna integreras med maskintillverkarnas styrsystem då man ser ett ökande behov av att kunna samköra information och funktionalitet genom maskintillverkarnas egen display. Emellertid kommer Quantums nya användargränssnitt huvudsakligen att vara en app för iOS- eller Android-smartphones. Med Quantum-appen kan användaren bland annat kontrollera systemstatus, ändra inställningar och byta mellan olika inställningsprofiler. Det är även genom Quantum-appen som användaren kopplar upp sig mot fjärrsupporten.

Quantums installationsguide är ytterligare en funktion som ger ett mervärde för återförsäljaren. Här får installatörer och servicetekniker tillgång till en globala databas med maskinspecifika installationsguider. Systemet är uppbyggt med steg-för-steg-guider, som guidar installatören från start till mål.

När installationen är färdig verifieras den dessutom via appen, varpå dokumentation sammanställs och skickas via mejl till installatören för eventuell användning i CE-dokumentationen. Denna funktion kommer under tredje kvartalet i år.

– Plattformen kommer efter hand fyllas på med mer funktionalitet, men redan nu släpper vi vår nya Tool Recognition funktion. Förutom att Tool Recognition trådlöst känner av vilket redskap som sitter monterat på maskinen kommer systemet ha möjlighet att hålla koll på serviceintervall visa var redskapen befinner sig, fortsätter Fredrik Eriksson.

Serieleverans av den nya Quantum-plattformen inleds under hösten 2017.

För mer information kontakta:
Fredrik Eriksson, CEO
Tel 070-683 19 93
SVAB Hydraulik AB
fredrik.eriksson@svab.se

Visa alla nyheter