Svensk succé på Case Rodeo 2016

Svensk succé på Case Rodeo 2016

16 november 2016

Den internationella finalen av Case Rodeo 2016 års maskinoperatörs tävling avgjordes den 14-16 oktober. Till tävlingen hade 45 st deltagare från 15 länder kvalificerat sig och den hölls på Case Kundcenter i Monthyon, nära Paris. Finalen var indelad i fyra moment som satte förarna på stora prov i skicklighet och precision. Det Svenska laget gjorde en mycket fin insats och de var en hårsmån från att både ta hem lagsegern och den individuella första platsen.
Case generalagent i Sverige, Maskinia, genomförde under Svenska Maskinmässan 2016 i juni en av de tre uttagningarna till årets tävling. Totalt får tre förare kvalificera sig till finalen och därmed representera Sverige under den internationella finalen i Paris. Tävlingen innehöll fyra moment med fyra olika maskintyper: bandgrävare, hjullastare, traktorgrävare och kompaktlastare. Samtliga moment ställde höga krav på precision och skicklighet hos de tävlande.
Titeln som bästa individuella förare vanns av fransmannen Ludovic Fronteau, som belönades med en exklusiv medelhavskryssning samt ett besök till Case fabrik i Lecce, Italien, och titeln som bästa lag gick till Danmark.
Sveriges lag bestod av Janne Hirsikangas, Hirsikangas Gräv & Schakt, Fredrik Johansson, Schaktsam, och Fredrik Asplund, Väg- och Schaktmaskiner, samt Coachen Fredrik Holmquist från Maskinia. Det var ett taggat lag som åkte ner till Paris och förhoppningarna var stora. Under fredagens träningar visade laget upp en hög kompetens och samtliga moment genomfördes med ett imponerande resultat. Lördagens tävling blev sedan mycket jämn och det var små marginaler som avgjorde. Men till slut stod det klart att Sverige landade på en tredjeplats i lagtävlingarna.
Fredrik Johansson gjorde en imponerande insats genom att vinna kompaktlastarmomentet och ta andra platsen i hjullastarmomentet. Det var oerhört nära att Fredrik Johansson även tog hem den individuella första platsen men efter sammanställningen av alla fyra moment så visade det sig att det endast skiljde ca 30 sekunder mellan den vinnande fransmannen och Fredriks tredjeplats.
-Det här har varit en fantastisk upplevelse! Det är ett mycket välordnat arrangemang och när man sätter sig vid spakarna så kommer verkligen tävlingsnerverna fram. Jag åkte ner utan förväntningar men när tävlingarna satt igång och jag kände att jag gjorde bra ifrån mig så satsade jag allt, hade jag haft marginalerna på min sida så kunde jag nog tagit mig hela vägen men jag är ändå mycket nöjd med mina placeringar, säger Fredrik Johansson.
Det var på grund av ett tidstillägg på 60 sekunder i momentet där en basketboll skulle placeras i en basketkorg med hjälp av skopan, som gjorde att segern gick Sverige omintet. Bollen studsade ett flertal gånger på korgen men otursamt nog så gick den åt fel håll.
-Vi har nu deltagit i Case Rodeo i fyra år och de Svenska insatserna blir bara bättre och bättre! I år landade vi på en tredje plats i lagtävlingen, en hårsmån från att vinna den individuella tävlingen samt en vinst och en andra plats i de olika delmomenten! Nästa år satsar vi allt på att Sverige ska ta sig till toppen av prispallen, avslutar Fredrik Holmquist.
Prisutdelningen skedde ombord en flodbåt som tog deltagarna på en vacker tur längs Seine med Paris framför ögonen.

Visa alla nyheter