Volvos sista väghyvel har rullat ut från Swecon

Personalen på Swecons utrustningsverkstad tar avsked från "Therése" - den sista svensksålda väghyveln från Swecon.

Volvos sista väghyvel har rullat ut från Swecon

31 maj 2017

Solen sken i försommarvärmen när den sista svensksålda väghyveln från Volvo Construction Equipment rullade ut genom grindarna på utrustningsverkstaden hos Swecon i Eskilstuna.

Maskinen transporterades vidare till kunden Micke Hjertstedts Hyveltjänst i Linköping. Under utrustningsverkstadens 3,5 år som verksamhet har inte mindre än 17 Volvo väghyvlar utrustats i Eskilstuna.

Att det är den sista beror på att Volvo CE har slutat att tillverka väghyvlar - ett strategiskt beslut som togs av Volvo redan 2014. Bedömningen var att väghyvlarna kommer få större framgång i ett enklare utförande under SDLG:s varumärke.

- Det känns sådär, säger Tobias Eriksson, utrustningstekniker. Det har varit väldigt roligt att utrusta hyvlarna och den här var ju speciell eftersom det var den sista någonsin. Så det är klart att det känns lite sorgligt.

De sista väghyvlarna har namngivits

Det är förstås lite speciellt när en maskintyp slutar tillverkas. Swecon bestämde sig därför att namnge de sista väghyvlarna. Namnen har kommit till beroende på vilken kund som skulle ha den och var den ska gå.

Den sist utrustade väghyveln har såklart fått lite extra omsorg och även blivit döpt, till Therése, efter verkstadens planerare Therése Zetterberg.

- Jag är säker på att kunden blir nöjd, säger Therése och skrattar.

Antonina, en Volvo G960B till kunden Svevia, var den första som namngavs. Det berodde på att platschefen hos Svevia heter Anton. Det sista han vid ett besök i Eskilstuna, var att vi skulle ta hand om "henne". Vår väghyvelspecialist Svante Bodare frågade då vad "hon" hette, och då svarade Anders Johansson Norsjö att namnet var Antonina. Sedan dess var bollen i rullning med namngivning av samtliga hyvlar från Swecon.

Visa alla nyheter